Blogul

Sfaturi despre cum să economisești bani la cumpărături

De luni de zile, de când te-ai mutat din nou în casa părinților, aceștia îți reproșează că îți cheltui o parte prea mare din venituri pe achiziții inutile. Știi foarte bine că în prezent mare parte a sumelor de bani câștigate lunar se duc pe cumpărături. Este drept că în anii pe care i-au trăit părinții noștri, necesitatea și austeritatea vremurilor i-au învățat cum să fie mai moderați cu cheltuielile față de noi și cum să își pregătească anumite produse în casă, precum gemuri, bulion sau zarzavat de ciorbă. Așa că îi înțelegi de ce sunt îngrijorați cu privire la salariul tău care de la o zi la alta se tot subțiază.

În prezent, toți ne plângem că nu dispunem de suficient timp pe care să îl petrecem cu persoanele iubite, ce să mai vorbim de ore întregi sau poate chiar zile pierdute în care să ne facem pregătirile de iarnă în casă. Așa că ne vedem obligație să cheltuim bani, pentru a cumpăra tot – de la murături, la zacuscă și suc de roșii. Tu ești conștient de lucrul acesta, dar nu știi exact cum se face că de fiecare dată când pleci la cumpărături, ajungi să iei mult mai multe lucruri decât cele pe care le aveai în gând când te pornisei de acasă și parcă nu îți mai ajunge salariul de la o lună la alta.

Știi foarte bine că atunci când situația o cere, poți face rost de bani rapid fără acte online urgent, apelând la firme specializate în împrumuturi, dar totuși parcă îți dorești să ai un control mai bun asupra veniturilor tale. Ei bine, tocmai în acest sens a fost creat articolul pe care în citești acum, ce îți va prezenta anumite sfaturi utile în a economisi bani atunci când mergi la cumpărături.

Fă-ți un plan de atac și ține-te de el

Înainte de a pleca de acasă, gândește-te exact la toate lucrurile de care ai nevoie și pe care dorești să le achiziționezi de la supermarket. Pune-le pe o listă, fie ea una clasică, scrisă cu pixul, ori o variantă electronică, pe telefonul mobil. Odată ajuns la magazin, orientează-te astfel încât să cumperi numai ce este pe listă. Chiar dacă atunci când ești pe lângă rafturi te gândești că parcă ai avea nevoie și de produsul X sau Y care este expus foarte frumos, la loc vizibil, ignoră impusul de a-l lua și de a-l pune în coș. Alege strict produsele care sunt notate de tine și nimic altceva.

Ai grijă la promoții

De multe ori se întâmplă să cumperi ceva ”doar pentru că este la promoție” și să nu îți trebuiască neapărat articolul respectiv. Managerii de campanie a supermarketurilor știu foarte bine tendința cumpărătorilor de a economisi, așa că foarte des fac anumite campanii promoționale, ce nu au alt scop în afară de acela de a crește exponențial vânzările unor produse. De cele mai multe ori, tu vei ajunge să scoți din buzunar sume mai mari de bani fix din cauza acestor promoții, iar singurul care are de câștigat este magazinul.

Alege produse la bucata

Asemănător cu promoțiile sunt și produsele care se vând la grămadă. Putem vorbi aici inclusiv despre legume și fructe, care cel mai adesea nu îți vor trebui. Cunoști sigur sentimentul când ajungi într-un supermarket pentru a lua doi ardei, ce îți trebuiau pentru o porție de mâncare, dar în loc să mai pierzi timp să îi cântărești, preferi să iei o pungă gata sigilată și marcată cu preț, care cântărește un kilogram. Ei bine, în felul acesta, ai luat cu 70 % mai mult decât gândul cu care plecasei inițial de acasă.

Cumpără un pui întreg

Dacă de exemplu vrei să faci un fel principal de mâncare, dar și o supă, cumpără un pui întreg și folosește-i bucățile de carne corespunzător. Dacă ar fi să achiziționezi separat pieptul pentru felul doi și aripi plus tacâmuri pentru ciorbă, te vei trezi cheltuind o sumă cu până la 50 % mai mare pentru exact aceeași cantitate de carne de care ai dispune dacă ai lua puiul întreg și l-ai tranșa tu. Același lucru se aplică și atunci când iei cotlet dezosat de porc sau gulaș în loc de pulpă și așa mai departe. Cu cât bucățile de carne sunt mai mari și mai nefinisate, cu atât vor fi mai ieftine, iar tu vei ieși în avantaj.

Încearcă și produse mai ieftine

Să spunem că te-ai obișnuit cu un anumit detergent, ori un singur tip de legume congelate de introdus în ciorbă sau un gen anume de hârtie igienică și de fiecare dată când mergi într-un supermarket, te duci țintă către rafturile unde produsele preferate se găsesc, neobservând probabil și alte articole asemănătoare, dar care costă chiar și cu 25 – 30 % mai puțin.

O mulțime de firme mici fabrică articole de calitate, dar nu au suficiente fonduri pentru a-și înființa un brand puternic cu care să intre pe piață. Așadar, își vând produsele către supermarket, iar aceștia le ambalează cu logo-ul propriu. Dar asta nu înseamnă automat că ele sunt cu ceva mai inferioare față de cele de la firma pe care o preferi tu. Atâta doar că neplătind o mulțime de bani pe campanii publicitare, marketing și așa mai departe, își pot permite un preț de vânzare mult mai mic.

Ia restul de la casă

De câte ori nu ți s-a întâmplat să lași ultimi 20 sau 30 de bani la casă? Ei bine, află că într-un an, acei bănuți pe care obișnuiești să nu îi mai iei, pot însuma 300 sau chiar 500 lei. Nu este o sumă uriașă, dar este una pe care o pierzi total inutil, din comoditate. Așa că fă-ți o pușculiță, unde să îi aduni după fiecare vizită la magazin și la final de an, numără-i. Vei fi surprins ce mulți se vor aduna.

Cu ajutorul ponturilor de mai sus, nu te vei îmbogăți sau nu îți vei reduce considerabil sumele cheltuite. Însă vei putea fi convins că ai cheltuit minimul de bani pe niște produse de care chiar ai nevoie și nu vei mai fi luat articole inutile sau cantități prea mari.