Blogul

Învață cum să economisești inteligent pentru a nu avea nevoie de împrumuturi de la ceilalți!

De câte ori nu vi s-a întâmplat să aveți nevoie de bani urgent azi și să nu găsiți sprijin decât apelând la omenia celor din familie, a prietenilor sau a colegilor de la muncă ori la companiile care se ocupă cu acordarea de credite rapide? Probabil că v-ați spus atunci că nu o să mai ajungeți niciodată într-o astfel de situație și că veți face tot ceea ce depinde de voi pentru a fi voi ce care împrumută altora bani. Cu toate acestea, prea puțini sunt cei care au ajuns să economisească și să nu mai aibă nevoie de bani cu împrumut. Cum au reușit aceștia, iar voi nu, având în vedere că nu și-au mărit veniturile peste noapte?

Cu puțină voință și o gestionare inteligentă a venitului, nivelul economiilor va crește lună de lună!

Salariul are o valoare fixă lunară (asta în cazul în care nu primiți niște bonusuri de performanță sau alte sume adiționale care îi va crește cuantumul) de aceea îți va fi ușor să-l “divizezi” lună de lună. Alocă o mare parte din acesta acelor cheltuieli care nu pot fi ignorate (de la achiziționarea de mâncare și până la plata facturilor și până la cheltuielile de transport și costurile de combustibil), dar propune-ți să economisești măcar 15% în fiecare lună. La un salariu mediu pe economie, acest lucru înseamnă peste 350 Lei (valoarea salariului mediu net pe economie este de aproximativ 2434 Lei). Ceea ce nu este atât de mult dacă te gândești că îți mai rămân aproape 2100 Lei pentru cheltuielile lunare, ceea ce înseamnă foarte mult. Parcă ar ai fi posibilă o creștere a nivelului de economisire, nu?

Dacă anumite categorii de cheltuieli din bugetul lunar par bătute în cuie și greu de ignorat în ceea ce privește micșorarea nivelului (chirie, facturile de la utilități, întreținerea, etc.), în anumite cazuri, cu puțină voință și organizare financiară este posibilă atingerea unui nivel de echilibru între cheltuieli și economii. Spre exemplu, îți poți educa modul în care faci cumpărături și în care înțelegi să-ți aloci banii necesari pentru “satisfacerea viciilor”. Lista de cumpărături fără o voință de fier nu valorează nimic, fiindcă, de obicei, promoțiile de sezon și reducerile zilnice organizate de către magazine sunt atât de apetisante că te pot face să uiți de orice limită și restricție ți-ai fi impus.

Așadar, în astfel de cazuri, este foarte important să poți face o analiză clară a motivelor pentru care ai avea sau nu nevoie de un produs, iar nu să te bazezi pe dorința de a cumpăra (atât de abil stimulată de către vânzători). Gândește-te că mare parte din lucrurile cu caracter perisabil sunt aruncate la gunoi, așa că, de ce să cumperi ceva doar pentru a-l aruncă la gunoi? Cumpără o bucată de pepene dacă ai poftă, nu un pepene întreg care are peste 1 kilogram sau chiar mai multe. Câteva piersici sau caise sunt de ajuns pentru a face o prăjitură sau pentru a fi degustate în momentul în care ni se face poftă. Cumpără inteligent și în mod analitic, fiindcă numai așa vei putea să faci economii!

Îți poți gestiona modul de consum, atunci când îți dorești cu adevărat să economisești!

Dacă facturile la utilități par a avea niște costuri ridicate, adu-ți aminte că tu chiar poți să le influențezi valoarea lunară! Valoarea facturii la energia electrică poate fi scăzută foarte simplu, dacă vei achiziționa electrocasnice care fac parte din clasa de eficiență energetică A+++ și atunci când montezi în toată casa becuri economice. În plus, pentru că avem tendința de a utiliza în mod excesiv lumina electrică chiar și atunci când nu ne este necesară, dotează-ți casa cu senzori inteligenți montați pe sursele de lumina pentru eficientizarea la maxim a consumului.

Consumul de apă caldă și apă rece poate fi gestionat mult mai bine atunci când montezi apometre și te îngrijești ca întreg circuitul de alimentare cu apă să nu aibă pierderi. La fel se procedează și cu căldura, prin instalarea de calorimetre; în plus, dacă locuința ta este izolată perfect la exterior, nivelul căldurii se va menține la valori mult mai ridicate, cu peste 35% mai mari decât în cazul unei locuințe neizolate. Alege să-ți dotezi locuința cu o centrală termică pe gaz sau cu una pe peleți, acolo unde nu există o rețea cu alimentare cu gaze; acestea sunt cele mai ieftine modalități de încălzire a unei case. Gândește-te că o sobă cu lemne, pe timp de iarnă înseamnă cheltuieli lunare de minim 800-1000 Lei, în timp ce peleții se pot achiziționa și cu 450 Lei/tonă.

Facturile la cablu, telefonie și internet pot fi contopite într-una singură, de la același furnizor; chiar și energia electrică poate fi adusă de la același furnizor. Acest lucru înseamnă pentru tine posibilitatea de a negocia un pachet inițial de servicii la un preț avantajos pentru fiecare produs în parte. Eficientizarea modului în care înveți să economisești îți va permite să ajungi să-ți însușești un comportament financiar sănătos pe termen lung. Omul contemporan se gândește mai degrabă la cât să cheltuie, nu la cum și pe ce să cheltuie! Dacă știi exact care îți sunt necesitățile, care îți sunt limitele și dacă îți poți stăpâni dorințele, atunci îți va fi ușor să te educi în sensul economisirii!

Economisirea este în puterea ta!

Deși pare un clișeu cu iz publicitar, chiar este posibil să economisești, fiindcă tu ești singurul care își cunoaște propriile limite și necesități. De aceea, să economisești 15% pe lună din bugetul tău este foarte ușor, simplu și la îndemână; propune-ți mai mult în fiecare lună, astfel încât să ajungi la minim de 35% pe an! Banii aceștia îți vor fi de folos în viitor, atunci când puterea ta financiară nu o să mai fie atât de ridicată. Economiile îți vor fi folositoare pe termen lung, fiindcă îți vor oferi nu doar un confort financiar în caz de nevoi urgente, ci îți vor permite să te bucuri de relaxare mentală, știind că ai resursele financiare necesare pentru rezolvarea oricărei probleme, indiferent de natura ei. Așadar, să economisești stă în puterea ta!