Împrumut rapid


Companie Timp pentru a obține Rata dobânzii 0% Împrumut max Perioadă Luați un împrumut
15 min 1500 RON 30 zile
24 de ore 1500 RON 35 zile
10 min 5000 RON 45 zile
20 min 2000 RON 30 zile
1 de ore 1800 RON 5 luni
2 ore 2000 RON 30 zile
24 de ore 10000 RON 24 luni
20 min 1500 RON 35 zile
24 de ore 10000 RON 24 luni

Împrumutul rapid s-a impus cu rapiditate pe piața românească și a devenit în numai câțiva ani cea mai populară formă de credit.

După cum îi spune și numele, este un produs financiar care se acordă după o procedură accelerată și reprezintă un ajutor neprețuit în multe situații. Poate că ai auzit și tu câte ceva despre marile beneficii ale acestor credite ți ai vrea să afli mai mult, acest text te ajută cu toate informațiile necesare.

Creditul rapid își are originea în Statele Unite ale Americii, ca și multe alte inovații din acest domeniu. Foarte mult timp, legile locale ale statelor americane impuneau băncilor un plafon maxim al dobânzilor practicate. Inflația din ce în ce mai mare a făcut ca la un moment dat profitul să devină zero, așa că băncile au încetat pur și simplu să mai dea credite. Singura soluție pentru cei care aveau nevoie de bani erau cămătarii sau mafia. Aceștia recuperau banii prin metode brutale și intimidare, a urmat un adevărat val de incidente violente și crime.

Autoritățile federale au fost obligate să ia măsuri pentru a distruge cămătăria și a permite o formă mai accesibilă de finanțare legală. Așa au apărut în anii 70 primele tipuri de credit urgent, care se puteau lua din mici locații cu program non-stop. Se numeau credite până la salariu (cash advance sau payday loan) pentru că funcționau chiar pe acest principiu: clientul primea banii pe loc și completa un cec în favoarea firmei care putea fi încasat pe data salariului următor. Poate că ai văzut acest tip de împrumut în filmele americane, ele mai există și azi deși între timp sunt disponibile multe opțiuni mai moderne.

În România, împrumuturile rapide au apărut tot ca o soluție legală după un experiment nereușit. În anii de dinainte de criză, lanțurile de produse electrocasnice s-au gândit să-și crească vânzările oferind clienților posibilitatea de a lua un credit în rate pe loc, chiar în magazin. Acestea erau celebrele credite doar cu buletinul, care se dădeau oricui, fără nici un fel de precauții. Modelul se baza pe responsabilitatea clientului, însă puțini români aveau disciplină financiară pe atunci. Creditele doar cu buletinul au fost interzise destul de rapid dar chiar și așa mulți dintre clienți nu le-au rambursat niciodată.

Banca Națională a României (BNR) știa că era nevoie de o formă de credit cu accesare rapidă și a elaborat un cadru legal pentru a permite acest lucru în condiții de siguranță. Pentru a evita ca riscurile să afecteze sistemul bancar, BNR a autorizat înființarea instituțiilor financiare nebancare (IFN) care sunt specializate strict în acest domeniu. Conceptul este simplu și elegant: IFN-urile au voie să acorde credite nebancare în orice condiții doresc, indiferent de riscuri, dar li se interzice să atragă bani de la populație. S-a creat astfel un mediu foarte competitiv, unde sunt permise orice fel de inovații.

Să vedem care sunt avantajele acestor credite și de ce s-au impus atât de repede. În primul rând, ele se obțin foarte rapid. Pentru a aplica sunt necesare doar câteva minute și procesarea durează în cel mai rău caz o zi dar poate veni și pe loc. Pentru un credit rapid nu ai nevoie de multe acte, sunt suficiente doar două. De fapt, dacă ceri unul online sunt de ajuns doar copii după acestea, nu mai trebuie să trimiți documentele fizice. Faci în acest fel o mare economie de timp, fără să mai mergi la bancă, să stai la cozi și să completezi hârtii.

imprumut rapidProdusele nebancare nu necesită garanții, adică nu ai nevoie de un bun pe care să-l pui gaj sau de alte persoane care să co-garanteze împreună cu tine. Este foarte important pentru liniștea ta să știi că nu poți fi scos din casă și nici nu vei rămâne fără vreun bun de valoare. Nimeni nu trebuie să afle că ai probleme financiare, mai ales în cazul unor credite online acest lucru este complet imposibil. Datele tale personale sunt în siguranță și IFN-ul nu le va comunica altor firme și nici nu-ți va trimite spam.

Pentru un împrumut rapid nu se fac verificări la Biroul de Credit, un aspect foarte important din două motive. Milioane de români figurează pe listele de rău-platnici de acolo și nu mai au acces la credite bancare, fără nici o vină. Unii s-au păcălit cu vechile credite doar cu buletinul, alții au fost înșelați de bănci cu clauze abuzive sau au avut ipoteci în franci elvețieni. IFN-urile știu că majoritatea celor de pe liste sunt oameni cinstiți, așa că le acordă credite fără nici o problemă. Al doilea motiv pentru care lipsa verificărilor este foarte utilă este situația în care ai nevoie de bani ca să achiți alte rate scadente.

De cele mai multe ori, ai nevoie de un credit rapid ca să faci față unui moment neplanificat. Toți ne dorim să strângem bani pentru zile negre și să avem o rezervă la dispoziție, dar este din ce în ce mai greu. Produsele nebancare sunt o alternativă excelentă pentru că banii ajung în contul tău în doar câteva ore și poți acum chiar să renunți complet la economii. Sunt multe lucruri care se pot întâmpla, defecțiuni ale mașinii, amenzi, boli cronice, tratamente scumpe, operații, reparații în casă și altele.

La fel de bine, nimeni nu te împiedică să iei credite online ca să te distrezi. Concediul pică uneori exact în perioada în care stai prost cu banii, un mic împrumut te duce în vacanța dorită. Tot cu ajutorul lor poți să te relaxezi la cumpărături și să profiți la maxim de reducerile de Black Friday sau promoțiile de la sfârșit de an. Se poate întâmpla să simți nevoia să cheltui niște bani fără un motiv anume, poate că s-a acumulat oboseala și ai chef de câteva ieșiri la club sau pur și simplu nu mai vrei să aștepți până la salariu cu portofelul gol.

Un alt context în care te poți baza pe credite nebancare este pentru investiții de orice natură. Aceste produse sunt de fapt similare celor de nevoi personale, nu trebuie să specifici un scop anume. Nu ezita să ceri unul dacă ai ochit o afacere bună, probabil că știi din filmele americane că multe averi uriașe au pornit de la un credit până la salariu. Educația ta sau cea a copiilor sunt și ele tot o formă de investiții. La fel de bine poți să joci pe bursă sau să profiți de un pont sigur la pariuri sportive.

Ce alternative de finanțare există și de ce sunt creditele nebancare mai bune decât acestea? Să le analizăm pe rând. Băncile au un portofoliu vast de credite și oferă tot felul de produse. Din păcate, aproape toate se accesează foarte greu, cu tone de documente și o procedură lentă. În aproape toate cazurile, trebuie să fii angajat cu contract permanent și să ai un salariu destul de mare iar dacă ai avut restanțe în trecut nu ai nici o șansă. Creditele de nevoi personale sunt ceva mai accesibile dar tot nu se compară ca rapiditate și flexibilitate cu cele de la IFN.

Casele de amanet sunt o formă de credit urgent care se acordă pe loc dar în condiții extrem de nefavorabile. În schimbul banilor, trebuie să amanetezi un obiect cu valoare mare. La început se acceptau numai bijuterii din aur dar azi sunt posibile multe alte garanții cum ar fi mașina personală, produse electronice sau chiar bunuri imobiliare. Marea problemă este că amanetul estimează o valoare foarte mică pentru garanții. Sistemul este foarte riscant pentru tine, el se bazează pe faptul că nu vei reuși să plătești banii la timp și vei pierde garanția la un preț de câteva ori mai mic decât cel real.

Pe vremuri, singura soluție în momente de criză era să ceri niște bani de la familie sau prieteni. Acest lucru se întâmplă din ce în ce mai rar în ziua de azi pentru că împrumutul rapid este o alternativă mult mai bună care te scutește de momentul jenant în care trebuie să explici pentru ce ai nevoie de ajutor sau de ce nu poți plăti la timp. Unii oameni au acces și la case de ajutor reciproc pentru finanțare la costuri foarte mici. CAR-ul nu poate fi o soluție de moment pentru că este necesar un stagiu de cotizare prealabil și oricum creditul nu se acordă pe loc.

Mai multe articole din tabloide au încercat în ultimii ani să acrediteze ideea că produsele nebancare sunt foarte scumpe și că profită de naivitatea clienților ca să-i jupoaie de bani. Uneori minciuna are și un sâmbure de adevăr, este corect faptul că dobânda anuală este mai mare. Dobânda anuală efectivă (DAE) a unui credit rapid nu are totuși aproape nici o importanță, din moment ce perioada contractului este de numai câteva săptămâni. Este firesc ca DAE să fie mai ridicată, altfel IFN-urile nu ar mai face vreun profit pe termen scurt deși acceptă riscuri enorme.

credit rapid Am explicat deja că un împrumut rapid este mai ales o soluție în situații neplanificate, termenul de maturitate este de cele mai multe ori de doar câteva săptămâni. Domeniul nebancar este însă extrem de dinamic și competitiv, așa că ofertele acoperă orice nevoie posibilă. Unele IFN dau credite foarte scurte iar altele se concentrează pe cele pe termen lung, sunt disponibile credite pe perioade de la o singură zi până la câțiva ani. Perioada nu rămâne una fixă nici după semnarea contractului și poate fi configurată oricând la cererea clientului. Împrumutul poate fi prelungit prin telefon sau SMS sau rambursat anticipat pentru costuri mai mici.

Cam la fel stau lucrurile și cu valoarea unui credit rapid, de regulă sunt sume în jur de 1000 de lei. Există firme care oferă credite extrem de mici, începând de la 100 RON. Altele dau bani mulți și intră chiar în competiție cu ofertele bancare. Și aici termenii sunt flexibili și se pot obține sume suplimentare pe durata contractului. Sunt disponibile și produse foarte moderne, cum ar creditul în rate în care suma disponibilă rămâne deschisă iar clientul apelează doar la banii de care are nevoie.

Creditele online și cele nebancare în general sunt foarte accesibile și rata de refuz este foarte mică. Se poate totuși întâmpla ca cererea ta să fie respinsă, hai să vedem care sunt condițiile minime pe care trebui să le îndeplinești.

Prin lege, minorii nu pot primi împrumuturi așa că vârsta de 18 ani împliniți este o cerință obligatorie peste care nu se poate trece. Dacă ești prea tânăr, singura soluție este ca altcineva să aplice în numele tău. Multe firme nu acordă finanțare pensionarilor dar plafonul variază între 55 și 75 de ani. Din fericire, există IFN-uri care exploatează la maxim această nișă și nu impun o vârstă maximă.

Mai poți fi refuzat și dacă nu ai un act de identitate valabil, de multe ori nici nu ne dăm seama că buletinul a expirat. Singurul act acceptat este cartea de identitate (sau tipul vechi de buletin). Deși nu pare logic, nu poți lua un împrumut rapid cu buletinul temporar sau cu pașaportul. Motivul este simplu: aceste acte nu arată adresa stabilă de domiciliu și nu fac nici măcar dovada rezidenței în România. Din același motiv, nu încerca nici cu permisul de conducere, certificatul de naștere sau alte documente cu poză.

Al treilea motiv pentru care cererea ta poate fi respinsă este lipsa unui venit minim lunar. Suma minimă depinde de firmă și de valoarea creditului dar de obicei este de câteva sute de lei. Este acceptat orice fel de venit, motivul unui eventual refuz ar putea fi tocmai faptul că nu-ți dai seama de acest lucru. Nu vorbim doar de un salariu sau de o pensie, ca să ajungi la pragul minim poți cumula bani din orice altă sursă de genul chirii, dobânzi sau ajutoare sociale. Nu uita, este nevoie de un venit permanent, așa că mai bine scoți un extras de cont care arată încasările tale pe o perioadă mai lungă.