Blogul

Idei de afaceri în care să nu investești

Trăim într-o societate care este dominată de bani. Lumea din prezent este din ce în ce mai mult una dedicată consumului și mult mai puțin producerii, motiv pentru care, în scopul de a-ți atinge toate țelurile și idealurile,ai nevoie de tot mai mulți bani, deoarece aceste ținte sunt unele materiale, cel mai adesea.

Dar cum să faci să îți crești veniturile lunare? Ei bine, în mod cert sunt convins că ai e-mailul plin de anunțuri care sună foarte bine la o primă vedere: ”Dublează-ți investiția într-un an”, ”O croitoreasă a făcut 3000 USD de acasă” sau, preferata mea ”Fă banii să lucreze pentru tine, investește în X”. Așa că este și normal ca la un moment dat să începi să te întrebi dacă este bine sau nu să iei în serios vreunul din aceste mesaje.

Ca orice persoană angajată, te interesează din ce în ce mai tare să găsești o modalitate de a-ți crește sumele de bani lunare, pentru ca într-un final să poți obține independență financiară. Așa că ai început să te uiți după idei de investiții, moment în care automat căsuța electronică de mesaje a început să ți se umple de anunțuri ca cele prezentate ceva mai sus. Dar chiar este bună întrebarea: ”În ce să investești pentru a face mai mulți bani lunar?”.

Ei bine, nu știm acest lucru. Ce știm este că dacă ai nevoie urgentă de anumite finanțe poți apela la site-uri care compară credit nevoi personale fără acte online și să alegi de acolo o firmă ce se ocupă de împrumuturi urgente. Și îți mai oferim în continuare o listă de sfaturi legate de idei de investiții în care să NU investești, care se poate să îți fie de ajutor. Practic, facem fix opusul mail-urilor enervante pe care le primești în număr foarte mare în fiecare zi. Așa că citește articolul în continuare.

Investiții pe Amazon

Din ce în ce mai multe ”idei de afaceri” sunt legate de Amazon. Acest trend este unul nou, care a început să crească în popularitate doar de vreun an, sau ceva în genul acesta. Bineînțeles că și tu știi de ”povestea de succes a celor trei tineri din România, care au vânzări lunare de nu-mai-știu-câte sute de mii de Euro și care s-au lansat de jos și chiar și tu poți face asta cu o investiție minimă”. Ei bine, acel mail este unul care te îndeamnă să faci un curs care să te învețe cum să abordezi o firmă pe Amazon.

Veniturile dintr-un business de genul acesta pot fi unele substanțiale, dar vei avea nevoie de foarte mulți bani pentru a începe și de și mai mult timp, pentru a pune afacerea pe picioare. La fel cum în ultima vreme, la noi în țară a devenit din ce în ce mai populară ideea de o astfel de investiție, așa s-a întâmplat în toată lumea. Așa că este tot mai greu să intri pe piață cu produse bune, care să nu existe deja. Nu spunem că este imposibil, dar vei avea nevoie de o gândire antrenată spre business și de un simț antreprenorial care nu este la îndemâna oricui.

Ca să îți faci o mică idee: orice produs pe care vrei să îl lansezi trebuie să aibă o idee, un patent, pe care să îl trimiți către un producător, acesta o să îți trimită niște mostre, mai bune sau mai slabe, apoi trebuie lansată linia de producție, stabilit transportul către cei de la Amazon, depozitarea și transportul de acolo și multe alte probleme pe care va trebui să le rezolvi. Deci este un business foarte serios și greu, nu la îndemâna oricui.

Investiții în scheme piramidale

Pe cât de mult se încearcă înlăturarea acestui tip de business, pe atât apar zilnic altele și altele, al căror scop este acela de a înșela oamenii în a plăti sume din ce în ce mai mari către niște vise ce la un moment dat se vor nărui. Aceste scheme pornesc cu o persoană sau un grup de indivizi care sunt în vârful piramidei și care demarează operațiunea. Scopul lor este de a găsi alte persoane care să investească o sumă de bani, sub pretextul unor câștiguri ulterioare, dar cu mențiunea că acestea vor veni numai după ce individul în cauză va aduce mai mulți oameni care și ei, la rândul lor vor investi alte sume de bani.

Astfel, sumele de bani ai celor de jos se duc spre vârful piramidei. Partea cea mai mare o primesc cei din vârf, iar restul se împarte spre persoanele situate mai jos, în procente din ce în ce mai mici, în funcție de treapta pe care te afli. Cu cât ești mai aproape de vârf, cu atât suma încasată va fi mai mare. Genul acesta de înșelătorie poate lua multe forme și cel mai adesea este greu de observat că ceva este în neregulă.

Investiții în cursuri de proastă calitate

Nu ne înțelege greșit. A investi o sumă de bani într-un curs care este bun și care îți explică cu adevărat anumite informații este foarte bine. Vei căpăta date și sfaturi din interior, ce te vor ajuta pe tine în viitor să pui bazele unui business propriu.

Însă dacă din start titlul cursului este ceva în genul ”Află cum să te îmbogățești rapid și cu costuri minime” îți poți da seama încă de la început că ți se vând informații false. Cel mai bine, înainte de a merge la trening-ul respectiv ar fi bine să verifici foarte atent persoanele care sunt trecute drept lectori sau colaboratori, pe mai multe site-uri și să vezi exact cu ce se ocupă fiecare în parte sau care este CV-ul lor.

În mod cert știi că lista poate continua. Dar acest articol a fost creat ca răspuns la multitudinea de e-mailuri pe care le primim momentan, în fiecare zi. Și reține, indiferent ce idee de afacere ai, aceasta trebuie bine documentată, gândită și calculată și nu te baza niciodată prea mult pe gândurile altcuiva în afară de tine.