Blogul

Economisirea – metodă eficientă pentru un viitor financiar sigur al copiilor!

Copii trebuie să înveți lecția economisirii încă de când sunt mici, fiindcă atunci este momentul cel mai oportun pentru a-și însuși această lecție atât de importantă pentru viitorul lor. În primul rând, aceștia trebuie să înțeleagă de ce este important să economisească, care sunt obiectivele în economisire și prin ce mijloace se poate atinge acest scop. Nu trebuie uitat să li se explice totul prin raportarea la un exemplu concret, iar în momentul în care veți începe această acțiune trebuie ca și voi la rândul vostru să economisiți. Un copil este mai ușor de educat din punct de vedere financiar în comparație cu un adult, de aceea, începeți să-i explicați imediat ce a împlinit vârsta necesară. Comportamentul sau financiar de mai târziu trebuie să-și aibă o bază solidă fondată încă din copilărie!

De ce un copil are nevoie să învețe să economisească?

Ideea de bază este simplă, totul pornind de la crearea unor tipare clare după care actualul copil și viitorul adult să se ghideze în existența să de mai târziu. Atunci când acesta a înțeles valoarea banului o să știe să se abțină din a solicita diverse bunuri și produse, acționând sub imperiul dorințelor imediate și a factorilor externi. De exemplu, poți foarte ușor să-i explicit unui copil că este mai ușor să-și cumpere un dispozitiv video pentru jocuri cu banii strânși decât să facă un împrumut 1000 lei pentru a-l achiziționa. Desigur, este foarte greu să-i explici unui copil ce înseamnă dobânzile pe care trebuie să le plătească pentru niște bani împrumutați, dar, atât timp cât o exemplifici într-un mod pe înțelesul lui, atunci o să înțeleagă destul de bine.

Învață-ți copil să economisească prin a-i oferi primii bani, dar și prima pușculița; un copil învață prin raportare la modelul oferit de către cei din jur, de aceea, primele modele pe care le va avea (și pe care le va urma fără niciun dubiu) sunt părinții. Dacă o să vă vadă pe voi că economisiți și că discutați despre economisire ca o modalitate de a dispune de bani la orice oră, atunci când este nevoie și cât de bine și avantajos este să ai bani strânși, atunci o să știe că banii pe care îi primește de la voi, bunici sau cu orice altă ocazie vor trebui să ia drumul pușculiței, adică către instrumentul de economisire în forma sa cea mai simplă.

Pe măsură ce acesta crește, o să-ți fie mai ușor să-i explicit noțiuni mai dificile, dar, întotdeauna ghidează-te după principiul că un copil învață mai ușor dacă îi oferi niște exemple vizuale, care să îi ofere un impact puternic asupra minții sale. Începe prin a-l lua la cumpărături și prin a-i explica că nu tot ceea ce se găsește într-un magazin este necesar să fie achiziționat în ziua respectivă și că trebuie să cumpărați numai ceea ce este scris pe lista de cumpărături. Oferă-i exemplu personal și spune-i că și tu economisești pentru a avea bani pentru anumite obiecte, dar că tu reușești să o faci într-un cont bancar. Învață copilul în mod constant, prin raportare la tine, dar și la cei din jurul vostru și numai așa o să ai parte de un copil educat din punct de vedere financiar și care o să înțeleagă de la o vârstă destul de mică (în comparație cu alți copii) care este valoarea economisirii și cât de importantă este aceasta pentru viitor.

Explicațiile despre economisire trebuie să fie raportate la vârsta copilului!

Niciun copil nu o să înțeleagă noțiuni care îi depășesc puterea raportată la vârstă; de aceea, să-i povestești unui copil de economisire prin comparație, despre dobânda preferențială sau despre rata dobânzii anuale ori despre dobânda anuală efectivă ar înseamnă că te expui unui proces nu doar inutil, dar și care nu este necesar. Orice copil are o latură umanitară foarte bine dezvoltată, așa că îl poți învăța să economisească atât pentru sine, cât și pentru cei care nu au posibilitatea de a o face ei înșiși. Este vital ca un copil să fie integrat în tot ceea ce înseamnă lumea adulților, bineînțeles, raportat la vârsta lui, pentru că mai târziu acesta să știe să face de unul singur alegerile cele mai potrivite și corespunzătoare unei anumite situații.

Învață copilul să fie cât mai realist în așteptările sale, fiindcă pentru un minor timpul trece cu totul diferit față de un adult; de cele mai multe ori, copilului îi va fi greu să aștepte o perioadă îndelungată de timp pentru a se bucura de obiectul pe care și-l dorește acum, dar, explică-i că numai așa o să se poată bucura cu adevărat de ceea ce își va cumpăra prin propriile eforturi. Pentru că este foarte important ca un copil să înțeleagă în mod deplin felul în care trebuie să economisească trebuie să-i explici că orice călătorie către obținerea obiectului atât de mult dorit poate și va cuprinde renunțări și privațiuni, dar, atât timp cât este răbdător și are grijă ca banii să se acumuleze, obiectivul va fi mai aproape cu fiecare ban depus în pușculiță.

Cuvintele pe trebuie să le foloseșți atunci când îi explici copilului avantajele de a economisi sunt din categoria celor explicative și active, ajutându-l pe acesta să își însușească explicațiile mai ușor. Un copil reacționează la explicațiile pe înțelesul său, dar care să nu-i dea impresia că i se vorbește că unui copil, de aceea trebuie să fii foarte atent/atentă asupra modului în care procedezi. Responsabilizează-l, învață-l, susține-l și oferă-I întotdeauna cele mai bune soluții și alternative care să-i ofere acestuia cele mai simple modalități să reușească să-și însușească toate aceste explicații.

Chiar dacă ți se pare dificil este esențial să te motivezi și să te înarmezi la rândul tău cu multă răbdare și să fii pregătit pentru situația în care copilul tău pare total neinteresat de economisire. Cu timpul și cu explicațiile potrivite, acesta o să devină interesat de tot ceea ce înseamnă a economisi, așa că eforturile tale nu vor rămâne fără rezultat, iar copilul tău se va transforma într-un adult responsabil și care o să știe să economisească în mod eficient!