Blogul

Economisește bani în sânul familiei

Areușit anul trecut să faci un pas mare pe care ți-l doreai, acela de a-ți întemeia o familie. După doi ani de relație, te-ai hotărât să te căsătorești cu sufletul pereche, așa cum spuneau prietenii voși tri. A fost o nuntă superbă, de 400 de invitați, absolut toți amicii și toate rudele prezente au spus că a fost una dintre cele mai frumoase petreceri de genul acesta la care au participat.

Cum nu ați avut bani să vă luați propriul apartament sau casă, v-ați văzut nevoiți să locuiți, cel puțin pentru o perioadă, la părinții tăi. Cu toate că au la dispoziție o casă suficient de mare, încât să vă rezerve vouă un etaj întreg, tot este destul de neplăcut să locuiești cu altcineva în casă, așa că ați început să vă gândiți la cât de frumos ar fi să vă luați propria locuință. Din păcate, nunta v-a consumat cam toate agoniseala pe care o aveați.

Așadar, în ultima vreme îți dorești să fii din ce în ce mai responsabil în ceea ce privește partea materială. Chiar dacă de când v-ați întemeiat familia și până în prezent nu ați reușit să puneți prea mulți bani deoparte, ești încrezător că citind anumite sfaturi și urmând câțiva pași bine setați și definiți, vei putea strânge suficiente finanțe pentru a da avansul noii voastre locuințe.

Fix în acest scop a fost construit și articolul pe care te-ai apucat să îl citești. Aici vei putea descoperi câteva sfaturi ce pot fi urmate de către întreaga familie, pentru a putea economisi suficient de mulți bani, ce te vor ajuta în etapele viitoare ale vieții în doi și de ce nu, chiar în trei sau patru.

Setează o limită superioară de bani ce este permisă pentru achiziționarea cadourilor. Încearcă să discuți cu celălalt membru al familie și să ajungeți de comun acord la o sumă maximă de bani pe care să o alocați cadourilor. Chiar dacă poate îți dorești ca pentru părinții tăi să luați mai multe daruri, ori ea pentru ai ei să depășească puțin bugetul ”cu două sute de lei, că sigur i-ar plăcea tare mult acest set de tacâmuri mamei”, încercați pe cât posibil să fiți stricți în ceea ce privește respectarea sumei.

Totodată, un dar per fiecare om este suficient. Gata cu ”eu iau ceva, tu iei altceva”. Luați împreună un singur cadou și este de ajuns. Cu toate că în trecut când nu aveați bani pentru darurile de Crăciun apelați la un credit urgent online 1000 lei, faceți tot posibilul ca anul acesta să cumpărați din banii pe care îi dețineți.

Începe să pui bani deoparte pentru educația fiului sau fiicei tale, imediat cum aceștia se nasc. Chiar dacă la noi, cel puțin momentan, sistemul de învățământ este gratuit, inclusiv cel superior, sau taxele sunt unele destul de mici, tot vei avea nevoie să plătești meditații suplimentare la anumite materii, ori poate că vei vrea să îi trimiți pe cei mici la facultate într-o altă țară. Ei bine, toate acestea vor costa destul de mult, iar dacă faci un cont în care să verși lunar o sumă de bani, fie ea cât de mică, atunci când va fi cazul vei avea de unde să acoperi cheltuielile cu educația.

Nu cumpăra haine ieftine doar de dragul că dai bani puțini. Aceasta este una dintre cele mai mari greșeli pe care oamenii care doresc să economisească o fac. Se duc și cumpără haine ieftine, de proastă calitate, lucru care nu este deloc indicat. În primul rând pentru că ele nu vor fi unele rezistente și te vei trezi că se rup la doar câteva luni de când le-ai cumpărat, fiind astfel nevoit să iei altele. Totodată, ele nu vor fi foarte bune izolatoare termic: fie îți va fi prea frig în ele, fie prea cald, lucru care iarăși nu este indicat. Ideal este ca hainele să fie unele de calitate, dar da, dacă se poate, încearcă să urmărești reducerile și achiziționează mult în perioada când prețurile sunt scăzute.

Acceptă hainele și accesoriile de bebeluși de la rude și prieteni. Cu toții știm obiceiul: ți se naște fiul sau fiica, iar toate rudele și prietenii te întreabă dacă nu vrei să îți dea câteva haine rămase de la copiii lor, ori căruciorul sau poate pătuțul în care dormeau când erau mici. Un sfat prietenesc: acceptă tot. Dacă ar fi să cumperi tu cele necesare, te vei găsi cheltuind câteva mii de lei pentru niște articole ce nu vor fi folosite decât câteva luni sau poate un an, pentru ca apoi să le depozitezi undeva, uitate de vreme.

Setează una dintre zilele săptămânii ca ”ziua fără cheltuieli”. Ai uitat să iei pâine ziua precedentă, te descurci și fără. Nu mai ai apă plată? Lasă că bei de la robinet, că nu te otrăvește. În felul acesta, pe lângă faptul că te vei drămui mai bine prin casă, vei da iama și în cămară, consumând toate cele strânse pe acolo de-a lungul lunilor trecute: zacusca de la mama soacră, un borcan de gem de la tatăl tău sau o cutie de paste deschisă acum câteva zile.

O poți face ca o zi amuzantă, ”de creație”, în care să îți pui atât tu cât și jumătatea ta mintea la contribuție în a crea ceva interesant și gustos de mâncare, din resturile rămase prin casă ori frigider.

Așadar, chiar dacă poate la o primă vedere nu îți pare, urmând sfaturile ce au fost trecute aici, cu siguranță vei ajunge ca încet, dar sigur, să strângi niște bani. Cu toate că la început aceștia vor fi puțini, iar schimbările ceva cam bruște și stricte (în special cele ce țin de cadouri), cu timpul vă veți obișnui, iar banii vor începe să se adune, ajungând la un moment dat să fie suficienți pentru avansul necesar în achiziționarea unei locuințe.