Blogul

Economisește bani la cumpărături

După cum prea bine știi, trăim într-o societate de consum. Și cum în ziua de astăzi din cauza faptului că nu prea mai avem timp de nimic, cheltuim din ce în ce mai mulți bani pe cumpărături. Nu mai avem când să facem zacuscă, sucuri de roșii, gemuri și multe altele cu care eram obișnuiți de la părinți ori de la bunici și preferăm să luăm totul de-a gata, pentru a face economie de câteva ore bune pe care altfel le-am pierde prin casă, deasupra aragazului.

Adesea se poate ca mai bine de jumătate din salariul lunar să în lași pe la casele supermarketurilor și când ajungi acasă să realizezi că, cu toate că ți-ai umplut coșul și golit contul, nici măcar nu ai apucat să achiziționezi articolul pentru care ieșisei din apartament în primă fază. De foarte multe ori ți s-a întâmplat ca din cauza acestor cumpărături necontrolate, spre finalul lunii să rămâi fără finanțe. Desigur că atunci când situația se ivește și ai nevoie de ceva mai mulți bani, poți apela fără probleme la credite rapide online fără acte, pentru a ieși din impas. Dar ar fi bine să nu ajungi prea des în situația respectivă.

Acest articol a fost scris pentru a oferi câteva sfaturi despre cum să îți reduci parte a fondurilor cheltuite prin supermarketuri. Chiar dacă salariul tău lunar este unul foarte mare, tot vei beneficia de aplicarea ponturilor ce urmează să fie enumerate în continuare. Așa că să începem.

  • Fă-ți o listă de cumpărături. De fiecare dată înainte de a te duce la cumpărături, fă-ți o listă cu articolele de care ai nevoie. Firește, nu ne referim aici ca mereu când ieși până la colț să cumperi o pâine să stai și să îți scrii pe o foaie sau pe telefon faptul că ai de luat o franzelă. Sfatul acesta se aplică pentru momentele în care plănuiești să ajungi într-un supermarket. Scrie-ți clar de acasă lucrurile de care ai nevoie, pentru a știi după ce să te uiți.
  • Ține cont de listă. Foarte important este nu numai să scrii o listă de acasă, ci și să te ții de ea. Adesea, produsele de pe rafturile supermarketurilor sunt aranjate în așa fel încât să te atragă și să te încurajeze să cumperi mai mult decât ai fi vrut. Cu oferte care mai de care mai avantajoase pentru tine, aranjate strategic la nivelul ochilor, va fi o adevărată luptă să te abții de la a pune mâna și pe altceva în afară de cele scrise în lista făcută în prealabil.
  • Nu îți lua un cărucior mare cu tine. Cu cât acesta este mai mare, cu atât tentația de a-l umple va crește. Dacă vei lua doar un coș de mână îți vei limita foarte mult cumpărăturile făcute, doar pentru simplul fapt că nu vor avea loc prea multe articole în acel coș.
  • Uită-te și mai jos sau mai sus pe raft. Chiar dacă în mod normal taxa de raft a fost oficial scoasă, iar produsele ar trebui să fie aranjate aleatoriu pe polițe, tot cei mai mari cotizanți vor avea marfa în dreptul ochilor, în vreme ce competiția lor se va găsi ori prea jos, ori prea sus, astfel că nu îți vor atrage atenția. Însă de multe ori se poate ca fix acele produse să fie dacă nu mai ieftine, măcar ceva mai bune din punct de vedere calitativ, așa că ar fi ideal să pierzi acele zece secunde suplimentare și să te uiți și la rafturile care nu sunt centrale.
  • Există o mulțime de studii care sugerează faptul că ascultând muzica preferată la căști în timp ce ești la cumpărături, vei avea tendința de a cumpăra mai puțin. Mare parte a magazinelor vor pune melodii lente, întrerupte din când în când cu anunțuri despre promoțiile din perioadele respective, care te vor determina să mergi mai lent printre rafturi și să cheltui cu până la 30 % mai mulți bani, pe produse de care cel mai adesea nici nu ai nevoie.
  • Ai grijă la promoții. Faptul de care trebuie să ții cont este următorul: promoțiile au două scopuri principale – acela de a vinde mai mult (fapt pentru care sunt făcute, cel mai adesea) ori pentru a scăpa de produse al căror termen de valabilitate se apropie de final. Acestea din urmă vor fi reduse semnificativ, însă nu vei avea o paletă prea mare de opțiuni din care să alegi.

Toate ofertele acelea cu 3 la 19.90 de lei sau cumperi 2 și îl ai pe al treilea cu 50 % redus sunt făcute pentru a crește vânzarea articolelor respective, nu pentru a te ajuta pe tine. Se poate întâmpla ca defalcând promoția să descoperi că la prețul unui articol individual, să economisești nu mai mult de 2 sau 3 lei, însă să trebuiască să cumperi 3 sau 5 produse deodată. Așadar vei cheltui mult mai mult față de cât voiai, cu toate că nu vei avea nevoie imediată de articolele în plus.

  • Mergi pe mâna fructelor și legumelor la bucată. Chiar dacă anumite pachete cu produse gata ambalate pot fi mai ieftine, optează pentru varianta în care alegi tu fiecare măr sau portocală în parte, pentru că în felul acesta vei putea să și testezi produsul. Astfel, te vei asigura că întreg kilogramul de mere pe care îl iei va fi folosit și că nu vei arunca parte din produse pentru că sunt prea coapte sau stricate.
  • Fă-ți un buget de cumpărături. Chiar dacă ai un salariu foarte mare, ori unul mic, înainte de a pleca, fă-ți un buget ce va fi atribuit supermarketului respectiv și încearcă, pe cât posibil, să te încadrezi în el.

Așadar, urmărind aceste mici sfaturi, vei reuși ca la fiecare vizită într-un magazin mare să economisești ceva bani. Chiar dacă suma pusă deoparte nu va fi mare, important este că banii se adună, iar tu vei avea de câștigat pe termen lung.