Blogul

Cum să economisești bani când pleci în concediu

Chiar dacă nu ai un venit lunar foarte mare, ai reușit cum – necum să aduni suficienți bani, crezi tu, pentru a putea pleca într-o vacanță. Este drept că nu te aștepți la ceva mult prea elegant sau niște răsfățuri exagerate, însă consideri că ai o sumă decentă încât să îți poți permite să vizitezi mai multe obiective la care visezi de ani de zile.

Cu două săptămâni înainte de a începe concediul, te-ai gândit să te vezi cu două prietene, care este drept că au salariul considerabil mai mare ca al tău. Prin niște conjuncturi favorabile, au reușit să se angajeze pe niște poziții cheie, în două companii de renume internațional, în timp ce tu te chinui pentru o firmă românească, depunând mai mult efort și timp decât ele, ambele, puse la un loc.

În timp ce vă beați cafeaua, te-ai gândit să te lauzi cu ideea ta pentru o vacanță perfectă și punctele de atracție pe care te gândești să le vizitezi. Dacă la început erau incredibil de entuziasmate și interesate, atunci când a venit vorba despre bugetul pe care ți l-ai alocat concediului, le-a pufnit râsul și ți-au spus verde în față că abia dacă vei reuși să vezi jumătate din țintele setate. Chiar dacă pe moment ți-au tăiat puțin aripile, odată ajunsă acasă, ai repus pe hârtie tot planul și, din nou, dădea bine. Chiar dacă îți mergeau toate așa cum ar trebui, te-ai fi întors și cu bani acasă.

Dar ce nu știau prietenele tale este că de luni de zile îți plănuiești fiecare pas al concediului și drămuiești cheltuirea fiecărui bănuț. Cum faci acest lucru? Urmărind punctele ce urmează să fie enumerate puțin mai jos.

Nu ai de gând să îți începi călătoria în sezon, firește. Prețurile sunt mult mai mari în timpul sezonului, la absolut orice: cazare, transport, mâncare, chiar și intrarea la muzee sau alte puncte turistice. Plănuiești ca vacanța să îți înceapă la finalul lunii Aprilie și să se finalizeze spre începutul lui Mai, când temperaturile sunt destul de calde încât să poți merge pe jos distanțe mari, dar nu atât de fierbinți încât să te topești pe stradă, iar prețurile ca în extrasezon.

Ai făcut toate rezervările de mai bine de jumătate de an. Pentru că nu voiai să lași nimic la voia întâmplării, încă de când ai început să strângi bani de la o lună la alta pentru concediu, te-ai și pus pe sunat și rezervat camere în zonele pe care îți plănuisei să le vezi. În felul acesta ai reușit să economisești la un capitol care ar fi costat o mică avere, în alte circumstanțe.

Te-ai axat mai mult pe camere în hostel-uri, în camere cu mai multe paturi mixte, care de regulă sunt cele mai ieftine variante de cazare, ori pe site-uri specializate în bed & brakfast ori în regim couchsurfing. Acest ultim termen ți-a intrat în atenție atunci când căutai locuri ieftine unde se înnoptezi și ai văzut că o mulțime de tineri din orașe cunoscute oferă spre închiriere o canapea în casa în care ei locuiesc. În toate variantele de cazare la care te-ai gândit, pe lângă un loc ieftin în care vei putea petrece seara, îți vei face și o mulțime de amici noi.

Nici nu ți-ai imaginat vreodată că vei mânca în oraș. O masă sănătoasă la un restaurant ceva mai select te-ar costa cel puțin 100 lei. Tu plănuiești ca toate zilele petrecute în concediu să se bazeze pe covrigi, cereale cu lapte dimineața, sandviciuri făcute înainte de a te porni la drum și produse gătite în supermarket-uri, care seara sunt la preț redus cu până la 70 – 80%. Astfel că cel puțin cina va fi reprezentată de o masă caldă, însă de buget.

Ca mijloc de transport ai de gând să faci autostopul sau să utilizezi trenul. Și ce dacă ești o fată singură, drăguță, pe drum? Nu ești nici prima și nici ultima care folosește mașina necunoscuților pentru a ajunge din punctul A în punctul B. Desigur că vei avea grijă să călătorești numai ziua și în compania unor oameni care nu par prea dubioși. Dacă vezi că nu reușești să nimerești vreo persoană disponibilă să te ia, plănuiești să călătorești folosind trenul, în regim de viteză redusă, care este mult mai ieftin decât varianta rapidă.

Ținta ta este de a te bucura de experiențe și de trăiri, nu de cazare sau lux. De o cină foarte scumpă, în localuri de fițe, pe bani mulți poți avea parte și acasă, unde există o sumedenie de localuri cu șefi cunoscuți pe plan internațional. De hoteluri cu camere uriașe, care să vină cu ultra-all-inclusive și piscină nu ai nevoie, pentru că oricum mănânci puțin și ți se pare neigienic să intri într-o piscină, indiferent cât de bine ar fi ea curățată.

Vei încerca să mergi cu cât mai mulți bani cash la tine, schimbați de acasă în prealabil, pentru a nu pierde la paritatea Leu – Euro de fiecare dată când te decizi să achiți ceva cu cardul.

Ceea ce cauți în această experiență este să te regăsești pe tine, să vizitezi locurile la care doar visai în urmă cu ceva ani și să te bucuri de faptul că ești sănătoasă și că reușești să faci suficient de mulți bani încât să îți poți permite această peripeție. Unii oameni muncesc o viață întreagă și nu apucă să iasă din orașul natal, în timp ce tu, la mai puțin de un an de când ți-ai propus o călătorie prin mai multe orașe de vis, deja ești aproape de a-ți realiza dorințele.

Chiar dacă atunci când te vei întoarce, cel mai probabil nu vei mai rămâne nici cu bani pentru a-ți putea plăti chiria, vei putea vizita fără probleme site-uri care compară împrumuturi urgente și să alegi de acolo una dintre firmele ce se ocupă cu creditări pe loc, pentru a-ți achita dările. Banii respectivi îi vei mai face muncind, dar experiențele pe care le vei trăi în această peripeție vor fi unice și vei rămâne cu ele toată viața.