Blogul

Cum poți să economisești într-o societate bazată pe consum excesiv?

Într-o Românie aflată în plină epoca a consumului excesiv, pare din ce în ce mai greu să faci față provocărilor zilnice impuse de către cei din jur. Cu toate că nu îți dorești să intri în competiție directă cu persoanele aflate în imediata ta apropiere se întâmplă foarte des să îți dorești să ai un telefon mai performant, un abonament de date mai puternic, o mașină care să nu fie din anii 2000 și Euro 2 ori să ai o locuința cu mai mult de 2 camere. Sigur, consumatorismul are avantajele sale economice, dar în momentul în care constați că peste 43% din mâncarea pe care o cumperi într-o săptămână ajunge la gunoi, parcă începi să te întrebi dacă nu ar fi mai bine să începi să-ți faci cumpărăturile într-un mod ordonat și inteligent.

Rezultatul obținut va fi transpus în economii lunare care te vor ajută să atingi obiectivele de mai sus cu mult mai rapid decât dacă ai da curs unei oferte de tip “vreau credit rapid”. Pentru că banii economisiți sunt în întregime ai tăi, nu plătești dobânzi pentru ei (dar primești în cazul în care îi depui într-un cont de economii) și poți dispune de ei atunci când ai maximă nevoie sau îți dorești să achiziționezi un produs în cele mai avantajoase condiții pentru tine. Așa că, în loc să faci față provocărilor indirecte impuse de către ceilalți, încearcă să intri în competiție cu tine însuți și să ai parte numai de beneficii!

Începe prin a-ți organiza modul de consum începând cu tine însuți!

Decât să pozezi într-un fericit sau fericită care își bea cafeaua zi de zi de la cafeneaua din cartier sau care fumează țigară după țigară ca un maharajah, nu mai bine începi să reduci din toate aceste vicii și de ce nu, să renunți total la ele? Gândește-te că la nivel de economii, atunci când renunți la vicii și la tabieturile zilnice valoarea economiilor făcute este de minim 500 lei. Un simplu calcul, pentru un an, îți va aduce 6000 lei doar din aceste renunțări, ceea ce este un excelent start pentru tine! O sumă frumușică cu care îți poți cumpăra următorul model de iPhone sau, după câțiva ani, chiar o mașină second hand care să aibă Euro 4 sau Euro 5.

Dacă îți plac băile lungi și cu spumă la maxim ori dacă mergi la salonul de înfrumusețare în mod frecvent (în cazul în care ești femeie) ori dacă mergi seară de seară cu băieții la o bere, atunci ar fi cazul să te gândești că poți obține economii rărind sau renunțând la aceste tabieturi. În timpul verii, aerul condiționat poate fi înlocuit cu ventilatoare, iar atunci când folosești mașina personală trebuie să te gândești că vei consuma mai puțin, dacă nu o încarci la maxim. Orice lucru care s-a transformat într-un ritual zilnic sau într-un tabiet o să-ți permită să ai parte de economii pe termen lung. Tot ceea ce trebuie să faci este să începi cât mai curând să economisești!

Cum să faci față provocărilor impuse de către societatea de consum în care trăim?

Chiar dacă ai văzut cât de avantajos este să economisești, cel mai important este să poți face față provocării exterioare din partea societății și a celorlalți. De aceea, atunci când ți-ai propus să economisești trebuie să te înarmezi cu răbdare și cu extra-motivație, ceea ce înseamnă că va fi nevoie să procedezi în mod metodic atunci când îți faci cumpărăturile. Atunci când mergi la cumpărături ignoră privirile celorlalți care se uită ironic în timp ce tu ai o lista cu acele produse de care ai nevoie sau dacă al tău cărucior este mai puțin plin decât al celorlalți. Gândește-te că persoanele respective care au cărucioarele pline ochi nu doar că o să arunce jumătate din ceea ce au cumpărat în mod excesiv că urmare a publicității agresive. În plus, mașina supra încărcată o să consume mai mult, ceea ce înseamnă că la sfârșit la lună o să aibă niște costuri adiționale, în timp ce tu vei avea mai mulți în buzunar.

Factura la curentul electric, facturile la utilități, cele de la telefonia mobilă, cablu și toate facturile care sunt emise în fiecare luna sunt, în momentul în care sunt achitate prin intermediul unui sistem de plăți automat de tip terminal purtătoare de mici costuri suplimentare sub formă de comisioane de procesare de plată. Pentru a nu mai plăti aceste comisioane (chiar dacă valoarea acestora este de maxim 10-15 lei), mai bine programează-ți o zi în care să plătești la o unitate bancară și să scapi de toate aceste costuri. Ori plătește online, fiindcă această opțiune este disponibilă pentru majoritatea facturilor! Trebuie să înțelegi că în momentul în care îți dorești să economisești trebuie să fii proactiv și să renunți la multe dintre tabieturi, mai ales la cele care sunt generatoare de costuri în plus.

Învață să faci comparații și să-ți faci cumpărăturile din acele magazine în care ai găsit cele mai avantajoase prețuri; descoperă avantajele oferite de către cardurile de cumpărături care îți oferă un mic procent din plățile achitate de către tine înapoi. Este un mare avantaj să recuperezi din banii pe care îi plătești la o singură zi de cumpărături, dar mai important este să economisești pe termen lung, fiindcă numai așa vei avea parte de beneficii cât mai mult timp. “Avantajele” disimulate sub formă cardurilor de credit de tip “overdraft” sunt niște capcane care te pot prinde în vârtejul unor sume de bani pe care va trebui să le plătești lunar dobânzi destul de ridicate în cazul în care depășești suma creditată pe care o poți utiliza în fiecare lună.

Protejează-te împotriva acestor așa-zise beneficii oferite de către societatea de consum, care nu fac decât să încurajeze oamenii să-și consume veniturile lunare fără să se mai gândească la viitor. Toate aceste promoții și reduceri de genul “profită acum” nu fac decât să te oprească din a avea un comportament financiar corect, care să-ți oferă maximul de avantaje pe termen lung și care să te facă să fii cu adevărat relaxat/relaxată în această societate bazată pe consum excesiv!