Credit de nevoi personale


Companie Timp pentru a obține Rata dobânzii 0% Împrumut max Perioadă Luați un împrumut
24 de ore 1500 RON 35 zile
10 min 5000 RON 45 zile
1 de ore 1800 RON 5 luni
24 de ore 10000 RON 24 luni

Creditul de nevoi personale este una dintre cele mai des folosite metode de împrumut bancar peste tot în lume. În Romania o mare parte din populație consideră această metodă de finanțare foarte la îndemână, pentru că este practică și foarte rapidă.

În urma unor teste făcute pe piață, creditul de nevoi personale s-a dovedit în topul preferințelor romanilor atunci când vine vorba despre un împrumut. Se știe foarte bine că acea perioadă în care se acordau credite doar pe baza buletinului a trecut pentru că Banca Națională a României a interzis acest lucru însă pe piață s-au dezvoltat între timp alte modalități perfect legale de împrumut rapid și personal. Astăzi băncile precum și Instituțiile Financiare Nebancare și-au adaptat oferta și au creat acest tip de produs numit împrumut nevoi personale.

credit de nevoi personaleS-a remarcat că introducerea acestuia pe piață a devenit imediat un real succes datorită rapidității cu care poate fi obținut. Este perfect de înțeles de ce în cele din urma acest tip de împrumut a devenit cel mai solicitat. El se acordă frecvent și este practicat de către foarte multe instituții și bănci. Acest tip de împrumut este gândit în primul rând pentru a-i oferi clientului șansa să obțină rapid sume de bani fără a-i cere în schimb acestuia detalii cu privire la destinația finală a lor.

Aceste credite de consum sunt numite astfel deoarece scopul lor este de a fi folosite în într-o manieră curentă, pentru cheltuieli uzuale și pentru plați rapide dar nu foarte mari. Ele nu sunt de obicei folosite pentru business deși unii chiar au reușit să construiască afaceri imobiliare apelând la acest tip de finanțare.

Putem afirma ca aceste credite de nevoi personale s-ar putea situa undeva cam pe la mijloc între împrumuturile rapide și cele clasice oferite de bănci în ceea ce privește dobânda dar și costul.

Dacă în cazul unor tipuri de împrumuturi cum ar fi cele solicitate în situația în care clientul dorește să își cumpere o casă sau o mașina, persoana trebuie să justifice destinația finală a banilor și să depună un gaj, cu ajutorul creditelor de nevoi personale clientul va avea libertatea deplină și controlul cheltuielilor pe care dorește să le facă.

Aceasta modalitate de finanțare lasă libertatea clienților de a folosi așa cum doresc acești bani, bani pe care, desigur se obligă să-i ramburseze într-o perioadă de timp anume împreuna cu dobânda aferentă. Clienților le convin de minune condițiile simple de acordare și se bucură când vine vorba despre evitarea unor etape ce pot fi date la o parte pentru a evita birocrația interminabilă. Băncile au înțeles perfect acest lucru așa că au construit oferte din ce în ce mai simplificate, mai diversificate și au modificat constant plafonul de rambursare, sumele aflate în discuție dar și dobânzile pe care clienții sunt nevoiți să le plătească.

Creditul de nevoi personale se poate lua atât de la bănci cât și de la IFN (Instituțiile Financiare Nebancare). Aceste instituții au condiții de aplicare chiar mai simple decât cele ale băncilor și sunt dedicate acelor situații de urgență când persoana în cauză are nevoie de sume mici de bani într-un timp extrem de scurt. Aceste credite se acordă de IFN chiar și acelor ce au fost deja refuzați în prealabil de către bănci sau care au alte împrumuturi curente neachitate. Desigur, dobânda este mai mare decât cea cerută de bancă așa că timpul de returnare al banilor ar trebui sa fie destul de limitat. Mulți clienți preferă băncile pentru obținerea creditelor de nevoi personale însă și Instituțiile Financiare Nebancare oferă avantajele indiscutabile. Acestea au gama lor de clientelă pe care și-o formează prin oferte mult simplificate și condiții mai puține.

Clienții trebuie să analizeze foarte bine ce se găsește pe piața atunci când au nevoie de împrumuturi, să observe diferențele de finanțare, să ia în considerare timpul raportat la dobânzile practicate și nu în ultimul rând sa gândească obiectiv suma pe care doresc sa o obțină. Creditul de nevoi personale nu este cuantificat decât de către judecata proprie fiecărui client, el poate crește de multe ori suma necontrolat și uneori chiar nejustificat. Daca de exemplu acești bani sunt luați pentru amenajări interioare, studii în străinătate ori calatorii de afaceri, vacanțe, efectuarea unor tratamente medicale sau de frumusețe ori investiții imobiliare, toate aceste cheltuieli ar trebui cât mai realist estimate înainte de a se alege o variantă de împrumut.

Toate instituțiile de creditare romanești sunt obligate să arate clar dobânda anuală efectivă (DAE), care include desigur toate costurile aferente unui produs pe o durată de un an cu comisioanele și taxele incluse. Atât la bănci cat și în cazul IFN-urilor dobânda variază în funcție de suma de împrumut solicitată și de timpul de rambursare pe care clientul și-l poate asuma.

În cazul unor anumite bănci putem vorbi despre o dobânda anuală care începe de la 6% în cel mai bun caz dar aceasta se poate ridica câteodată chiar și până la 17% pe an. Dacă la BRD veți găsi o dobândă pentru creditul de nevoi personale de 6.3% pe an, la ING ea poate fi de 9.25% pe an.

Creditul de nevoi personale se obține în condiții diferite care variază în funcție de regulile instituției care îl oferă. El este diferit chiar și de la o bancă la alta. Există oferte fixe însă in general ele au fost adaptate pentru cerințele specifice ale clientului. Unele bănci oferă posibilitatea de a alege între o dobândă variabilă și una fixă ceea ce este în același timp și avantajos dar și riscant. O strategie de a implementa o dobândă avantajoasă pentru client este aceea de a-l condiționa de fapt pe acesta sub diverse forme (asigurări de viață încheiate cu acea bancă, conturi și așa mai departe).

credite nevoi personale Bineînțeles și sumele acordate prin credite nevoi personale diferă, valoarea medie a unuia oferit de la bancă se poate situa de exemplu între 2000 și 4000 de lei. Acum câțiva ani valoarea unui asemenea împrumut se situa undeva între 3 și 5 salarii medii pe economie însă în ultima vreme s-au adus modificări pe acest plafon care a fost mărit în mod constant.

Durata de returnare se poate stabili între 5 luni și 6 ani în timp ce Instituțiile Financiar Nebancare discută despre o perioadă de rambursare ce poate fi de la o zi și până la un an. Desigur în acest caz vorbim și despre sume mai mici de bani ce pot începe cu 100 RON însă dobânda practicată va fi mult mai mare. În cazul Instituțiilor Financiare Nebancare dobânda anuală efectivă (DAE) poate fi de peste 100% și poate crește chiar și la 400% .

Clientul este liber să aleagă ce variantă de împrumut nevoi personale dorește în funcție de suma de bani de care are nevoie sau de timpul în care vrea să returneze banii.

Condițiile pe care trebuie să le îndepliniți pentru a obține un credit de nevoi personale diferă de la o instituție la alta, in funcție de regulamentul lor intern. În general, creditele se acordă celor cu vârsta minimă de 18 ani împliniți, celor cu cetățenie romană și cu o vârsta maximă care variază în funcție de regulamentele finanțatorului și care gravitează în jurul a 75 de ani. Atât băncile cât și IFN-urile au drept condiție obligatorie existența unei copii după cartea de identitate precum și un act care face dovada unui venit constant lunar cum ar fi drepturile de autor, dividendele, chiriile, pensiile sau salariile.

Ceea ce diferă acordarea acestor credite de nevoi personale este faptul ca IFN-urile nu sunt interesate dacă solicitanții sunt restanțieri în ceea ce privește alte împrumuturi neachitate. Instituțiile Financiare Nebancare nu se feresc de rău platnici și nici nu au curiozități legate de ceea ce clientul urmează să facă cu banii. Extrasul de cont care dovedește venitul constant și actul de identitate sunt suficiente pentru ca acestea să acorde banii ceruți.

În schimb, chiar daca banca are aceeași atitudine privitor la destinația banilor (care îl privește personal pe client) ei verifică însă solicitantul la Biroul de Credit. În cazul în care acolo sunt menționate restanțe și alte credite aflate în derulare, pe baza acestui fapt banca are dreptul să refuze un împrumut nevoi personale. De asemenea, banca poate ține cont de faptul ca solicitantul este angajat ori nu. Ei pot verifica dacă persoana în cauză are un loc stabil de lucru și îi poate solicita o adeverință de salariu și chiar de vechime în muncă. Desigur, se pot face și excepții în unele cazuri, această decizie fiind lăsată la latitudinea băncilor finanțatoare.

Și într-un caz și în celălalt, indiferent la ce sursă de finanțare veți apela, creditul de nevoi personale este un credit acordat rapid, fără a fi nevoie de foarte multe acte. Destinația lui este personală și nu se cer garanții. Finanțatorii sunt mult mai flexibili și mai rapizi în cazul acordării unor astfel de împrumuturi pentru că sumele solicitate nu sunt atât de mari și nici perioada de rambursare nu se întinde de obicei mai mult decât un an. Clauzele din contracte sunt simple și clare fără costuri ascunse, însă ofertele trebuie oricum analizate cu atenție de către client.