Blogul

Câteva sfaturi alimentare care te ajută să economisești bani

Firește, ca o persoană responsabilă ce ești, încerci ca de la o lună la alta să pui deoparte anumite sume de bani. Că mai mult, că mai puțin, totul depinde de salariul pe care îl primești, dar și de cheltuielile aferente fiecărei luni în parte.

Cum tu lucrezi în vânzări, mare parte a venitului este variabil, așa că nu poți dace o statistică perfectă a încasărilor și nu îți poți seta încă de la începutul fiecărei perioade calendaristice o anumită sumă de bani lunară pe care să o pui deoparte. Așa se întâmplă că în perioada rece, în afară de Decembrie, când ai niște rezultate bune și reușești să acumulezi ceva mai mulți bani, cheltuielile cresc invers proporțional cu intrările. În vreme ce consumul de gaze, costurile cu întreținerea și curentul se măresc, salariul tău scade din cauză că produsele comercializate de brandul pentru care lucrezi sunt mai mult dedicate vremii calde.

Așa că de multe ori se întâmplă să te trezești nevoit iarna să apelezi la banii puși deoparte sau să trebuiască să iei bani împrumut urgent 1000 lei, pentru a-ți putea acoperi toate cheltuielile lunare. Dar dacă ți-am spune că avem niște sfaturi pentru tine care dacă sunt aplicate în rutina ta zilnică te ajută să strângi lunar sume ceva mai mari, ce părere ai avea? Ne-ai crede? Ei bine, citește articolul în continuare și află ce poți modifica astfel încât balanța la finalul fiecărei luni să fie una ceva mai bună.

Ia-ți mâncare cu tine la serviciu

Faptul pentru care auzi acest sfat de atât de multe ori în jurul tău este pentru că într-adevăr funcționează. Nu se aplică neapărat în orașele mici, unde cu 15 lei mănânci de la firme de catering atât felul unu, cât și o friptură cu garnitură. Dar în orașele ceva mai mari, cu suma respectivă îți vei putea achiziționa doar o supă. Adesea meniurile zilnice se ridică sau chiar depășesc 25 lei.

Ei bine, dacă ar fi să îți gătești acasă, cu 30 sau 40 lei vei reuși să îți faci două feluri de mâncare, ce ți-ar ajunge pentru mai multe zile la rând, poate trei sau chiar patru. În felul acesta, mergând la job cu pachetul gata pregătit de acasă, vei economisi cel puțin 50 sau 60 lei pe săptămână. Și ca un plus, vei avea parte de o mâncare sănătoasă, fără aditivi, coloranți sau alte ingrediente ascunse.

Redu-ți mesele în oraș cu o unitate în fiecare lună

Încearcă să faci o medie a meselor pe care le iei în oraș în fiecare lună. Include aici  toate ieșirile sau comenzile pentru acasă făcute la fast food, fie că pentru burgeri, pizza, shaorma sau aripioare picante, nu doar cinele romantice cu partenerul de viață. Cam câte aduni lunar, 20 – 25 astfel de mese? După ce ai făcut un calcul mediu lunar, încearcă de la o lună la alta să reduci cu una aceste vizite sau comenzi.

Spre exemplu, dacă în Decembrie ai calculat că de 20 de ori ai mâncat sau comandat mâncare din oraș, în Ianuarie ai grijă ca numărul să fie 19, apoi în Februarie 18 și așa mai departe. Vei ajunge ca anul următor în Decembrie să mănânci în oraș de mai puțin de 10 ori. Ce înseamnă asta? Că toți banii pe care cu un an în urmă îi dădeai pe mâncare, anul acesta sunt economisiți.

Când ieși în oraș, bea doar apă

Se știe că alcoolul are unul dintre cele mai mari adaosuri comerciale. Astfel că prețul unei beri poate fi de trei sau chiar de cinci ori mai mare într-un restaurant decât dacă ai cumpăra-o de la magazin. Așadar, chiar dacă ai redus numărul de ieșiri în oraș, atunci când o faci, ar fi ideal să te rezumi la apă atât tu cât și persoana cu care ești la masă. Dacă vreți să vă bucurați de o sticlă de vin, după cină mergi la magazin, cumpără-ți ceva de calitate și beți liniștiți acasă. Astfel vei câștiga cel puțin câteva zeci bune de lei la fiecare ieșire, dacă nu chiar sute.

Economisește bani și timp dublând rețeta

De câte ori nu ți s-a întâmplat ca atunci când tu sau partenerul de viață găteați ceva foarte bun să îți pară rău că s-a terminat? Din această cauză data viitoare când știi că urmează să pregătiți ceva care mereu vă iese delicios, dublați rețeta, iar cantitatea care este în plus băgați-o într-o cutie și la congelator cu ea. În felul acesta, când nu ai timp sau chef să îți gătești ceva pentru a doua zi când trebuie să ajungi la muncă, scoți caserola respectivă, iar dimineață ea este dezghețată și perfectă pentru a fi mâncată.

Fă-ți un meniu înainte de a merge la magazin și respectă lista de cumpărături

Una dintre marile tentații de care trebuie să scapi este aceea de a cumpăra tot ce îți pică în mână când mergi într-un supermarket. De câte ori nu ai pățit-o să mergi să cumperi pâine și ouă și să te întorci cu două sacoșe pline de dulciuri, snaks-uri și așa mai departe? Vorbim aici despre o tactică specială de aranjare a alimentelor în așa fel încât acestea să te atragă, iar tu să cheltui mai mult de fiecare dată când vizitezi un supermarket.

Făcându-ți o listă înainte de a pleca de acasă și asigurându-te de fiecare dată că o respecți, vei lupta cu instinctul de a apuca prima pungă ce îți sare în ochi și de a o arunca în coș.

Și încă un sfat legat de cumpărături: fă-le numai atunci când ești sătul. Dacă mergi în magazin și îți este foarte foame, vei cumpăra jumătate din rafturile cu mâncare numai din cauza poftei pentru articolul respectiv, chiar dacă nu îl vei desface din pungă decât după câteva zile bune sau chiar săptămâni.

Urmărind aceste sfaturi ce țin de alimentație, fără să îți scazi în vreun fel calitatea și stilul de viață, vei reuși să pui deoparte mult mai mulți bani lunar, care cu siguranță se vor dovedi a fi extrem de utili, indiferent cum te vei decide că vrei să îi folosești.