Blogul

Cât este de importantă auto-evaluarea în vederea stabilirii situației financiare personale?

Situația noastră financiară impune de cele mai multe ori efectuarea unei evaluări care sfârșește prin a fi de ordin subiectiv pentru că, nu-i așa, banii noștri, atât timp cât ne ajung sunt suficienți, nu? Tendința de supraestimare a posibilităților financiare este un dezavantaj pentru cei care își doresc să afle care este situația lor reală din punct de vedere financiar, iar nota aceasta de subiectivism nu face decât să ne plaseze pe o poziție inexactă în ceea ce privește valoarea noastră financiară.

De aceea, mulți dintre noi încă nu știu cum să procedeze într-o anumită situație financiară cu probleme, nu știu cum să folosească un împrumut în mod corespunzător sau să facă bani rapid online. Lipsa capacității obiective de auto-evaluare a situației noastre financiare nu face decât să ne limiteze posibilitățile de exprimare și ne privează de atingerea unei poziții care să ne ofere oportunitatea de a câștiga mai mult. Prin urmare, trebuie să trecem prin această etapă cât mai curând pentru a știi cu exactitate care ne este nivelul financiar, dacă acesta este unul corect și dacă există posibilitatea de a îndrepta situația financiară personală într-un interval de timp cât mai scurt.

Care sunt categoriile care pot fi determinate în urmă aplicării auto-evaluării financiare?

Cu siguranță că îți dorești să te plasezi în categoria celor care câștigă la un nivel ridicat, știu și cum să-și cheltuiască banii într-un mod echilibrat și investesc economiile obținute pentru a genera alți bani. Dar, din nefericire, despre această categorie se poate spune că aparține acelor persoane care au venituri foarte mari și care au ajuns acolo tocmai pentru că, de-a lungul vieții, au știut cum să-și evalueze într-un mod corect situația financiară, dar și să-și seteze în mod corespunzător așteptările. Haideți să identificăm care sunt aceste categorii, în care este imposibil să nu ne regăsim fiecare dintre noi și care, cu tot subiectivismul de care dau dovadă oamenii, nu pot fi mixate sub nicio formă, așa că, în mod cert, te vei regăsi într-o categorie 100%:

  • Categoria persoanelor care sunt total dezinteresate de situația lor financiară – motivația rezidă în simplul fapt că veniturile acestora nu au un caracter de stabilitate, de aceea, astfel de persoane nu au niciun fel de așteptări în ceea ce privește evoluția lor financiară, sunt orientate către “trăirea momentului”, a timpului prezent și nu au niciun fel de grijă pentru viitor, pentru că acesta este “mâine”, iar până atunci este timpul să ne bucurăm de azi. Păguboasă gândire, mai ales pentru că genul acesta de persoane nu o să reușească să își aloce nici măcar o mică parte din ceea ce câștigă, iar viitorul lor (nu doar cel financiar) se anunță a fi foarte sumbru;
  • Categoria persoanelor care câștigă, dar nu știu să-și securizeze veniturile și economiile – astfel de persoane au parte de un venit stabil, cu caracter de continuitate, ceea ce le permite să facă și economii. Problema lor este legată de faptul că nu au o linie directoare după care să se ghideze, caz în care sunt ușor de influențat de către cei din jur, iar rezultatul este unul de natură a fi negativ pentru ei. Lipsa unei atitudini consecvente în acest sens îi va determina pe aceștia să își plaseze economiile în forme de investiție fără randament ori să aleagă ceea ce impune trendul.
  • Categoria celor care ratează în permanență momentul – nici că se putea ceva mai rău, pentru că, spre deosebire de prima categorie și de cea de-a doua, aceasta dispune și de venituri, dar și de posibilitatea de a investi într-un mod avantajos datorită pregătirii pe care o au. Numai că, lipsa exploatării momentului potrivit îi pune în situația de a ne atinge pragul de bunăstare financiară, iar efectele se pot vedea în modul în care aceștia își desfășoară viața în așteptarea următorului moment pe care să îl exploateze.
  • Categoria celor perfecți din punct de vedere financiar – greu de crezut că te vei putea încadra în această grupă, mai ales că procentul celor care o ocupă este de maxim 7% la nivel global, dar, cine poate să știe. Acești oameni știu ce au de făcut, știu când să acționeze și cum să facă investiții care să le genereze profit și să le ofere oportunitatea de a-și maximiza economiile.

Depinde doar de tine dacă vei reuși într-un anumit interval de timp să atingi această ultimă categorie, deși, din punct de vedere subiectiv, probabil că foarte mulți oameni deja se încadrează aici. Cu toate acestea, dacă ai o viață liniștită din punct de vedere financiar, ai tot ceea ce îți poți dori, părerea generală este că te poți considera ca fiind parte a acestei categorii, numai că la un nivel cu mult mai scăzut. Dar, întotdeauna este loc de îmbunătățiri și de mai bine, nu-i așa?

Cum trebuie să-mi fac auto-evaluarea financiară astfel încât să am parte de rezultatele financiare pe care mi le doresc?

Sinceritatea față de ține este cel mai important criteriu în ceea ce privește determinarea cât mai exactă a categoriei din care faci parte. Nu de puține ori, anumiți oameni care au ales să-și petreacă viața prin facultăți au eșuat în ceea ce privește obținerea unui venit financiar care să corespundă pregătirii lor profesionale. Așa cum diverse persoane care au avut “înscrise” în ADN instinctul de a face afaceri avantajoase au reușit să ajungă în categoria celor de top; de aceea, încearcă să te evaluezi cât mai obiectiv posibil. Până la urmă, pe ceilalți îi poți minți, dar cum ar fi să te minți singur/singură în ceea ce privește propria situație financiară?

Ideal ar fi că valoarea veniturilor tale să îți permită să reușești să economisești și să îți rămână bani pentru a-ți satisface o parte cât mai mare dintre dorințele pe care le ai. Dacă știi cum să investești, atunci o să poți să-ți stabilești un mod avantajos de învestire, astfel încât economiile tale să genereze profit și să-ti ofere posibilitatea de a acumula cât mai mult în viitor. Efectuează-ți auto-evaluarea financiară și o să ai ocazia de a stabili cu exactitate care este punctul în care te afli și care este direcția de urmat pentru a-ți îmbunătăți situația financiară pe termen lung!