Blogul

Cât de mult putem economisi în fiecare zi?

Fiecare zi din viața noastră este importantă nu doar prin prisma existenței noastre, ci și datorită faptului că ne permite să ne punem în valoare capacitatea de a economisi. Poate că o simplă zi din viața unui salariat sau a unei persoane care îți dorește să facă economii nu contează (sau pare că nu contează) în economia unei luni, dar, atât timp cât ne stabilim o rutină pe care să o respectăm zi de zi, atunci lunile vor căpăta o altă nuanță, din punct de vedere financiar. Aceasta este cea mai simplă metodă de a obține bani pentru că, mai înainte de toate nu îi vei cheltui pe cei pe care îi câștigi, așa că, gândește-te cât de avantajos este să înveți să economisești.

Pur și simplu poți începe prin a identifica care este cea mai favorabilă zi în ceea ce privește nivelul economiilor, repetă ceea ce faci în respective zi în toate celelalte zile, iar rezultatele se vor vedea la sfârșit de luna. Nivelul economiilor tale va ajunge să conteze abia în momentul în care vei reuși să-ți însușești în mod complet acest “ritual zilnic” și îl implementezi în existența ta. În acest mod îți vei asigura nu doar prezentul, ci și viitorul în ceea ce privește economisirea, așa că nu mai aștepta și alege să economisești chiar acum!

Cât de mult pot economisi într-o zi?

Orice zi începe în mod invariabil cu dimineața, perioada ideală pentru a stabili primele economii ale zilei. Cu siguranță că nu iei în calcul să mănânci micul dejun acasă, ci gândul tău este la cafeaua de la cafeneaua de lângă birou și la cornul de la patiseria din colț (ambele de firmă), dar care îți vor scoate din buzunar aproximativ 20 de lei. Nici nu ai început bine ziua și deja ai un minus în buzunarul tău, așa că, de acum înainte bea o cafea așa cum îți place acasă, mănâncă un mic dejun bogat și consistent în ceea ce privește proteinele și care te va ajuta să economisești puțin mai târziu în cursul zilei.

Cafeaua și cornul de dimineață nu îți vor ține de foame, așa că, nici nu o să treacă mai mult de câteva ore, așa că o să fii tentat/tentată să îți iei un sandwich de la cantina din colț sau un baton energizant de la “aparatul” din birou. 10 lei plus încă 5 lei în buzunarul comercianților și un nou minus în al tău. Gândește-te că dacă îți faci un astfel de sandwich de acasă și dacă îți cumperi (în cadrul cumpărăturilor de la sfârșit de săptămână) un baton energizant, valoarea acestora o să fie infinit mai scăzută decât dacă ai cumpăra în fiecare zi din locuri în care prețul lor este mai ridicat.

Nici măcar nu este prânzul, iar banii deja “zboară” într-o veselie din buzunarul tău, așa că este cazul să te gândești dacă nu cumva și această masă o să-ți scoată niște bani pe care, în alte condiții, nu i-ai fi cheltuit. Desigur, un prânz la birou te poate costă între 20 și 25 de lei, iar dacă îți dorești un desert, suma poate ajunge până la 30-35 lei. Dacă ai fi optat pentru un pachet de acasă, mâncarea te-ar fi costat un sfert din valoarea pe care o plătești în fiecare zi, iar avantajele nu s-ar opri aici, pentru că mâncarea gătită pentru o săptămână și pe care ai putea să o iei la serviciu pentru a suplini costurile care se adună în fiecare zi și care nu-ți permit să economisești atât de mult pe cât ți-ai dori.

Dacă până la plecarea către casă nu mai cheltui nimic, atunci trebuie să te gândești că pe drumul către casă, în mod invariabil o să ai poftă de ceva ce nu ai acasă pentru masa de seară. În speță, desertul, așa că un drum la o cofetărie îți va scoate între 7 și 9 lei pentru o prăjitură, iar ca totul să fie complet, o să treci și pe la magazin pentru a-ți cumpăra o sticlă de băutură carbogazoasă, care îți va scoate până la 8 lei din buzunar. În mod normal, o vizită la un magazin se va mai solda și cu alte cumpărături pe care le vei face pentru că nu ți-ai pregătit din timp masa de cină, așa că, în funcție de magazinul din care îți vei face cumpărăturile, valoarea acestora poate ajunge până la 50 lei.

În momentul în care vei ajunge acasă, o să ai un minus în buzunar de aproximativ 120 de lei, asta în cazul în care ești nefumător/nefumătoare, pentru că în situația acesta o să adaugi până la 15 lei în plus pentru un pachet de țigări. Ceea ce înseamnă că vei avea un total de circa 135 lei cheltuiți într-o zi și pe care i-ai fi putut economisi dacă ai fi ales alternativa de a-ți pregăti mâncarea acasă și ai fi renunțat la vicii și tabieturi. Desigur, nu toată lumea consumă în același mod, ceea ce înseamnă că în anumite cazuri valoarea acestor cheltuieli poate fi mai ridicată, în timp ce alții pot să reducă la jumătate aceste costuri. Este foarte important să ai în vedere faptul că tu ești singurul/singură care poate să controleze modul în care acești bani sunt cheltuiți, ceea ce înseamnă că în momentul în care ai ales o alternativă mai ieftină, banii aceștia vor rămâne în buzunarul tău nu doar într-o zi, ci în fiecare zi.

Este simplu să economisești atunci când știi care îți sunt cheltuielile și nevoile zilnice?

Cu certitudine că vei reuși să ai parte de o mai bună gestionare a nivelului de cheltuieli atunci când știi care îți sunt necesitățile zilnice, de aceea, întotdeauna păstrează asupra ta un plan de cheltuieli zilnice. Numai în acest mod vei reuși să îți planifici mult mai atent/atentă modalitatea de cheltuire a banilor și vei avea parte de multiple posibilități de a strânge bani pentru a-ți asigura un fond de rezervă financiară pentru viitor. Transformă-ți fiecare zi într-una mai bună din punct de vedere al economiilor pe care le poți face, iar viitorul tău o să fie unul de natură să-ți ofere maximul de satisfacții financiare!